Bouwplannen?
Bouwplannen?

Projecten

Monumentaal |
Terug naar overzicht
Natuurhistorisch museum
Natuurhistorisch museum
Natuurhistorisch museum
Natuurhistorisch museum
Natuurhistorisch museum
Natuurhistorisch museum
Natuurhistorisch museum
Natuurhistorisch museum

Natuurhistorisch museum Maastricht

Opdrachtgever: Natuurhistorisch Museum Maastricht
Ontwerpers: Peter Claassens & Marco Scheren
Locatie: Maastricht
Projectsoort: Expositieruimte
Ontwerp / realisatieperiode: 2000 - 2001
 
Oppervlakte: 25 m2
 
Ontwerp:
Op de binnenplaats van het Natuurhistorisch Museum Maastricht heeft N -  architecten een expositieruimte ontworpen voor de tentoonstelling van de mosasaurus “Bèr”. Bèr werd opgegraven in de ENCI groeve. Bèr was een Mosasaurus, een reuzenhagedis van twaalf meter lang. Mosasaurus, ook wel maashagedis genoemd, is een geslacht uit de familie Mosasauridae, een groep van uitgestorven sauriërs die in zee leefden. De eerste fossiele overblijfselen werden gevonden bij Maastricht in de Sint-Pietersberg, die aan de oever van de rivier de Maas (Latijn: Mosa) ligt, en Mosasaurus is naar de rivier vernoemd. De soorten uit het geslacht leefden in het Maastrichtien, het laatste deel van het Krijttijdperk, 71,3 tot 65,4 miljoen jaar geleden. De mosasaurus is incompleet gevonden in de ENCI groeve (St. Pietersberg Maastricht). 
Het Natuur Historisch Museum Maastricht is gehuisvest in een monumentaal pand in Maaslandse Renaissance, een rijksmonument. De ontwerpopgave was enerzijds een goede representatieve expositieruimte te ontwerpen voor Bèr en anderzijds deze huisvesting met respect voor het monument te ontwerpen. De keuze is gevallen op een glazen kubus. De gevonden delen zijn tentoongesteld in een glazen kubus op de binnenplaats van het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Hiermee heeft deze bijzondere vondst ook een bijzondere “huisvesting” gekregen. De glazen kubus is vormgegeven als een grote vitrine waarin de verschillende delen van Bèr geconditioneerd ondergebracht zijn. Bij een bezoek aan het Museum kan er door de ruimte gelopen worden.
Door het ontwerpen van een glazen kubus, vormgegeven als een grote vitrine, werd aan de twee voorwaarden van de ontwerpopgave voldaan (bijzonder en respect). Bij de uitwerking is vormgegeven aan een technische detaillering (constructie) waarbij gebruik is gemaakt van ovale kolommen. Deze zijn speciaal voor dit project gemaakt en vormen het skelet van het bouwwerk. Met een spanconstructie (spidersysteem) zijn de glazen panelen verbonden met dit skelet. Tevens vormt deze architectonische vormgeving een verwijzing naar het skelet van de “bewoner”. Grote deuren in cor10stalen kaders verzorgen de toegang tot de ruimte.
Door de transparantie en de vrijstaande positie blijft het rijksmonument (het museum) goed zichtbaar en onaangetast. De detaillering is verfijnd. Voor de verdere materialisatie is gekozen voor streekeigen materialen (Naamse hardsteen) en cor10staal in combinatie met RVS elementen. Grote ventilatoren zorgen ervoor dat de kubus voorzien kan worden van verse lucht en voorkomen een te grote opwarming in de zomer.