Bouwplannen?
Bouwplannen?

Projecten

Biomassa centrale
Biomassa centrale
Biomassa centrale
Biomassa centrale
Biomassa centrale
Biomassa centrale

Biomassa centrale Terneuzen

Opdrachtgever: Express Energy Holding Benelux BV
Ontwerper: Peter Claassens
Locatie: Terneuzen
Projectsoort: Haalbaarheidsstudie
Ontwerpperiode: 2011
 
Begane grond: 1655 m2
Eerste verdieping: 146 m2
Tweede verdieping: 146 m2
 
Ontwerp:
De vormgeving van een biomassacentrale wordt sterk beïnvloed door de technische installatie. Het gebouw is een soort van noodzakelijk kwaad ter bescherming van de installatie. Het verbranden van biomassa, voornamelijk hout, geeft de mogelijkheid om stoom te maken en/of elektriciteit. De stoom kan onder andere gebruikt worden in de procesindustrie.
Het programma van eisen en de ruimtebeschrijving bestaat ui een groot aantal ruimtes en ’hokjes’ die het proces ondersteunen. Brandveiligheid en milieu (geluid, uitstoot, vervoersbewegingen) zijn belangrijke en dominante elementen in de vormgeving.
Het ontwerp beoogt het proces weer te geven (in richting). Door alle ruimtes te vatten binnen een volume ontstaat er een eenduidig volume dat vormgegeven kan worden.
Het ontwerp laat zien dat het gebouw een bijzondere functie herbergt. De krachtigheid van het productieproces wordt ondersteund door de stevige u- vormige structuur met daarin sparingen ten behoeve van de ventilatie en luchtstromen binnen het gebouw. Deze u-vorm is gelaagd opgebouwd, waardoor het gebouw naar boven toe een bepaalde gelaagdheid ontwikkelt. Door de keuze van de vorm van de ventilatieroosters blijft de krachtigheid van de vorm intact. De kopgevels zijn terugliggend geplaatst in de U, hierdoor ontstaat automatisch een plek waar de invoer van de ’brandstof’ plaatsvindt. Aan de achterzijde vormt deze gevel een plek waar aan- en afvoer van reserveonderdelen kan plaatsvinden en waar de restproducten afgevoerd kunnen worden. De kantoren zijn ondergeschikt en zijn volledig opgenomen in het volume.